Creativity: flow and the psychology of discovery and invention

Mihaly Csikszentmihalyi

Prvo izdanje: 1996.

U ovoj se knjizi mađarski psiholog Csikszentmihalyi bavi tajnom sreće. Istražujući što čini ljude sretnima, intervjuirao je mnoge diljem svijeta, iz raznih kultura, socijalnih statusa, životne dobi i spola te je na temelju svojih opažanja opisao “doživljaj zanesenosti” (“flow state”). To je trenutak potpune obuzetosti nekom aktivnošću, intenzivan fokus na ono što radimo, potpuno uranjanje u aktivnost kojom se u datome trenutku bavimo. Upravo sami taj doživljaj donosi nam osjećaj zadovoljstva, a ne nagrada za učinjeno.

Koncept je imao veliki odjek jer se pokazalo da postizanjem takvog stanja uma povećavamo vlastitu učinkovitost u raznim aktivnostima od učenja, sporta, do kreativnog stvaranja.

Csikszentmihalyi je posebno fasciniran ljudima koji su nakon Drugog svjetskog rata, nakon što su ostali bez svega što su imali, ipak uspjeli zadržati pozitivan pogled na svijet.

Koji su preduvjeti za taj doživljaj, kako ga postići, što time postižemo te da li je autor otkrio tajnu sreće proučite u djelima Michalya Csikszentmihalyia poput Creativity : flow and the psychology of discovery and invention.


Izvor

Elektronička verzija

Elektronička verzija

Izvor fotografije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *