Nineteen Eighty Four

George Orwell

Prvo izdanje: 1949.

Prvi prijevod na srpski: 1968.

Prvi prijevod na hrvatski: 1983.

Tisuću devetsto osamdeset četvrta najpoznatiji je Orwellov distopijski roman. Ovaj klasik književne moderne jedan je od najutjecajnijih romana 20. stoljeća. Znanstvenofantastična radnja o futurističkom totalitarnom društvu problematizira oligarhijsku vladu koja najsuvremenijim dostignućima tehnologije i psihologije upravlja masama. Orwell roman temelji na vlastitim iskustvima vezanim sa španjolskim građanskim ratom, odnosno Drugim svjetskim ratom i ideologijama fašizma i komunizma.

Koliko je roman bio popularan vidi se i kroz činjenicu da su mnoge fraze i novotvorenice iz romana ušle u široku primjenu, najprije u engleskom jeziku, a neke su u upotrebi i u hrvatskom poput: Velikog brata, teleekrana, dva više dva su pet, zlomisao, dvomisao i druge.

Pitanje prava privatnosti i sveprisutni nadzor i danas su aktualne teme, zato ni ne čudi što je 2013. narasla prodaja romana kada je u medijima otkriveno da NSA tajno nadzire ljude i sastavlja baze velikih podataka internetskog prometa, e-pošte i telefonskih poziva.

Citat i pitanje Orwellovog junaka: “Znamo da nitko ne dolazi na vlast s namjerom da je se odrekne. Vlast nije sredstvo, nego cilj. Ne uvodi se diktatura zato da bi se sačuvala kakva revolucija; revolucija se diže zato da bi se uspostavila diktatura… Svrha vlasti je vlast. Počinješ li me sada shvaćati?” dočarava nam koliko je bila mračna i snažna njegova vizija budućnosti, a ono što se u njegovo doba činilo pretjeranim, nedokučivim i nemogućim ostvarilo se i prije 1984. Ne čudi stoga što se od izlaska 1949. nalazi na svim relevantnijim listama najvećih književnih djela, pa evo i na ovoj.


Izvor

Izvor

Elektronička verzija

Izvor fotografije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *