Harry Potter and the Philosopher’s Stone

J. K. Rowling

Prvo izdanje: 1997.

Prvi prijevod na hrvatski: 2000.

Kamen mudraca prva je od sedam knjiga o Harryju Potteru. Objavljena je 1997. godine, a smatra se jednom od najprodavanijih knjiga ikada, procjenjuje se da je u svijetu prodana u 107 milijuna primjeraka. Harry Potter je toliko razvikan da bi ovdje bilo sasvim suvišno opisivati radnju.

Serijal je popularizirao čitanje kod djece, a do tada bilo je nezamislivo da dječje knjige imaju preko 700 stranica, a sada je teško pronaći neku ispod 300 stranica. No nisu se samo djeca pomamila i odrasli jednako uživaju u dogodovštinama čarobnjačkog svijeta. Čak su prva tri nastavka držala prva tri mjesta New York times top liste bestselera gotovo godinu dana. Ni jedna knjiga za odrasle nije mogla konkurirati te su zato uveli posebnu listu za dječju književnost.  Harry Potter je uveo kulturu knjige u “mainstream”, štoviše postao je brand. Nebrojeno je puno fan klubova, blogova, čavrljaonica, web-stranica, događaja, ali i proizvoda koji su nastali zbog Harryja Pottera. 

Ovaj nezaobilazni klasik dječje književnosti na kojem je odraslo već nekoliko generacija natjerao je stručnjake da analiziraju kako najpoznatiji čarobnjak današnjice utječe na mlade te su zaključili da: “Harry Potter djecu uči kako biti otvoreniji i tolerantniji”

Postoje čak i članci koji popisuju kako je Harry Potter promijenio kulturu: “15 ways Harry Potter has changed culture since the first book was published 20 years ago“


Izvor

Izvor

Elektronička verzija

Izvor fotografije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *