Liber linteus Zagrabiensis – Zagrebačka lanena knjiga

Povoji iz: oko 400. g. pr. Kr.

Liber linteus Zagrabiensis – Zagrebačka lanena knjiga – neobično zanimljiva “knjiga”, u stvari su povoji tzv. Zagrebačke mumije na kojima je najduži sačuvani rukopis etrušćanskog jezika, ukupne dužine 340 cm i jedini očuvani primjerak lanene knjige iz antičkog doba, oko 400. g. pr. Kr.

Platno ima oko 1130 riječi raspoređenih u 12 stupaca s različitim brojem redaka. Etrušćanski je jezik je slabo poznat i prevedeno je samo nekoliko riječi koje spominju žrtvene darove i pojedine svetkovine, Zato se pretpostavlja da tekst na izrezanim trakama kojima je bila omotana egipatska mumija sadrži niz obrednih propisa vezanih uz vjerske rituale starih Etruščana.

Ova je knjiga fascinantna iz više razloga, osim što sadrži najduži poznati natpis na etruščanskom jeziku, to je tekst na lanenim trakama i kao takav tekst jedini je sačuvani primjerak. Knjiga i povoji upućuju na mogućnost postojanja jakih komunikacijskih veza između drevnih Etrurije i Egipta. Knjiga i mumija čuvaju se u Arheološkom muzeju u Zagrebu.


Izvor

Više o Zagrebačkoj lanenoj knjizi

Izvor fotografije (Patrik Macek)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *